Arı dediğin sokar, Bal dediğin donar

Bu zenginlik, ilimizde arı yetiştiriciliğine ilgiyi her geçen gün artırırken, biz de Tunceli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kazım Doğan ile bu yıl ki hasılatı, bal alırken dikkat edilmesi gerekenleri ve sektörün sorunlarını konuştuk. Doğan, bal almak isteyenlerin mutlaka arıcılarla iletişime geçmesini istedi ve “Balı, aracıdan değil arıcıdan alın” dedi. Yaygın olan ‘bal kristalize olduysa şekerlidir’ kanaatinin aksine, kristalize olan balın doğal bal olduğunu söyleyen Başkan Doğan, ilimizde üretilen balın yüksek kalitede olduğunun Hacettepe Üniversitesi tarafından onaylandığını da aktardı. Yayla yollarının yapılmamasının Tunceli’deki arı yetiştiricilerini çok zorladığına vurgu yapan Arıcılar Birliği Başkanı, yetkililerden sorunlarının çözümü noktasında duyarlılık beklediklerini söyledi.

“Balı, aracıdan değil arıcıdan alın”

Tunceli EMEK-İlimiz bal üretimi açısından çevresel şartları en uygun illerden biridir. Bu yıl üretilen bal hakkında bilgi almak, üretici ve tüketicilerin yaşadığı sorunları konuşmak için Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı ve Tunceli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kazım Doğan ile konuştuk. Bu yıl iklim şartları açısından geçen yıldan daha iyi bal üretimi olduğunu söyleyen Başkan Doğan, ilimizde üretilen bala Hacettepe Üniversitesi tarafından referans sağlandığını aktardı. Doğan; “Arıcılar birliğimizin 650 üyesi var. Bir zamanlar arıcılık yapmış ama şimdi bu işi yapmayan kişiler buna dahil değil. Ortalama olarak kovan başı 10 kilogram bal üretildiğini düşünürsek, ilimizde yaklaşık 600 ton civarında üretim gerçekleşmiş olduğunu düşünüyoruz.

“Hacettepe Üniversitesi, ballarımızın yüksek kalitede olduğunu raporladı”

Özellikle 2019 yılı için iklim şartları belli zamanlarda biraz aksamalar yarattıysa da iyiydi. Arıcımız daha çok 2018’le kıyaslıyor. 2018’in kuraklığı bu sene yoktu.  Arıcımızın kendi eliyle sattığı balı bilmiyoruz ama kooperatifimiz ortalama 60-70 ton civarında arıcının balını satabilir. Hacettepe Üniversitesi ile birlikte ‘Tunceli Balları’ diye bir çalışma yaptık. Türkiye’nin en zengin bitki çeşitliliğinin olduğu bir bölgede üretim yapıyoruz. Hacettepe Üniversitesi de bizim ballarımıza gösterdiği referansla, ballarımızın yüksek kalitede olduğunu raporladı.

‘Üreticimizin sorunları çok’

Üreticimizin çok fazla sıkıntısı var. Konaklama alanlarından gezginci arıcılığa, bezen arıcılık konusundaki yetersizliğe kadar birçok sorunu var üreticimizin. Bunu çeşitli zamanlarda yaptığımız panel, konferans gibi şeylerle çözmeye çalışıyoruz. Ama çok yeterli olmuyor. Arıcımızın üretimini yapabilmesi için yayla yollarının olmaması bizim için büyük sorun. Bazı yaylalarda koyun, keçi faaliyetlerinde çok fazla yığılma oluyor. Bu da arıcımız için sorun. En önemli sorunlardan biri de piyasada özellikle kaynağı belirsiz ballar. Bu maalesef fazlasıyla görülüyor. Hemen her esnafta Pülümür, Ovacık yaylası gibi sadece bir yazıyla bal satılıyor. Biz tüketicilerin bu duruma dikkat etmesini istiyoruz. Türkiye’de bal etiket tebliği var. En azından buna uygun olmasını istiyoruz. Küçük üreticilerin bunu yapamayacağını da düşünüyoruz. Ama en azından balın kaynağını işaret eden, bu balın kime ait olduğunu tüketicinin bilmesi açısından merkez birliğimizin yaptığı bir çalışma var. Balın kaynağı işaret edilmek zorundadır ve en azından tüketicinin de balı rahat şekilde tüketebilmesi açısından etiket uygulaması yapılıyor. Genelde tüketicinin en fazla şikayeti, balların kristalize olması üzerine oluyor. Bunun doğal bir süreç olduğunu kimi zaman afişlemelerle ifade etmeye çalışıyoruz. Arıcılarımız da tüketiciyi uyarıyor ama özellikle piyasada bal benzeri ürünlerin hiç kristalize olmaması ve gerçek balların kristalize olması tüketicinin aklını hayli karıştırıyor. Balın kristalize olduğunu sadece ilimiz arıcısına değil Türkiye arıcısına, Türkiye’deki tüketiciye anlatmalı. Bu balın doğal yapısı gereğidir. Ama insanlar rafta hiç donmayan, değişmeyen bir ürün görmek istiyor. Özellikle ilimizdeki tüketiciler başta olmak üzere, Türkiye’deki bütün tüketicilere balı aracıdan değil arıcıdan almalarını ısrarla öneriyoruz. Güvenilir kooperatifleri tercih etmelerini istiyoruz. Özellikle arı yetiştiricileri birliklerini tercih etmelerini istiyoruz.’ dedi.

Kaynak : https://www.tunceliemek.com.tr/NewsDetail/Dogan-Kristalize-olan-bal-organik-baldir/170/45558

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Pülümür Hemgen Bal
Logo
× Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Shopping cart